Winkelwagen
tollens-1 tollens-2 tollens-3 tollens-6 tollens-5

Tollens

Verkoopprijs: € 90,00

 

Beeld Tollens
Hoogte (inclusief sokkel): 31 centimeter
Breedte: 11,5 centimeter
Diepte: 7,5 centimeter
Sokkel: 7.5 x 7.5 x 2 centimeter
Materiaal beeld: neolith
Materiaal sokkel: neolith
Gewicht: 1,5 kilo

Hendrik Tollens, geboren te Rotterdam op 24 september 1780 en gestorven te Rijswijk op 21 oktober 1856, was een bekend Nederlandse dichter. Tijdens zijn leven werd hij gezien als de grootste dichter van zijn tijd. Zijn poëzie prees de zegeningen van het huiselijk leven en riep op tot trouw aan God en het Vaderland. Zijn nationalistische “Wien Neêrlands bloed”, werd zelfs tot het Nederlandse volkslied uitgeroepen. Ook zijn gedicht “Tafereel van de overwintering der Hollanders op Nova Zembla” kreeg grote bekendheid.

Met name de generatie van de Tachtigers had ernstige kritiek op zijn poëzie. Dit leidde ertoe dat Tollens zijn roem volledig verloor en zijn werken niet meer herdrukt werden. Tegen het einde van de twintigste eeuw nam de belangstelling voor Tollens weer wat toe. Men zag in dat het werk van cultuurhistorisch belang was: het was essentieel om een beeld te krijgen van het Nederland in de negentiende eeuw. Na zijn overlijden in 1860 kreeg Tollens in Rotterdam een standbeeld.

Dit beeld is een verkleinde kopie van het metershoge beeld van Tollens in het park aan de voet van de Euromast. Het beeld werd ontworpen door Johan Theodore Stracké. In zijn linkerhand een boek, in zijn rechterhand de schrijfveer.

 

Inloggen or Registreer