Winkelwagen
poesjkin-1 poesjkin-2 poesjkin-3 poesjkin-4 poesjkin-zw

Poesjkin

Verkoopprijs: € 130,00
Kleur

Beeld Poesjkin

Hoogte (inclusief sokkel): 22 centimeter
Breedte: 16 centimeter
Diepte: 13,5 centimeter
Materiaal beeld: neolith
Gewicht: 2,9 kilo

Aleksandr Poesjkin leefde van 1799 tot 1837, Kort maar krachtig. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste Russische dichter aller tijden, en tevens als één van de grootste dichters uit de wereldliteratuur. Samen met andere grote Russische schrijvers, zoals Gogol, Toergenjev, Dostojevski, Tolstoj en Tsjechov, behoort Poesjkin tot de zogenoemde gouden eeuw van de Russische literatuur.

Poesjkin verdiende kapitalen met zijn gedichten. Hij trouwde het mooiste meisje van Moskou, was verslaafd aan gokken en leefde permanent ver boven zijn stand. Zijn gedichten vormen tezamen met zijn brieven en prozawerken een afspiegeling van zijn levensloop.

Na talloze amoureuze escapades trouwde Poesjkin in 1831 met Natalja Gontsjarova, zijn '113de liefde', zoals hij haar zelf noemde, maar ook zijn 'Madonna'. Natalja schonk hem vier kinderen. Het huwelijk tussen Aleksandr en Natalja schijnt gelukkig geweest te zijn, ware het niet dat de jaloersheid van Poesjkin hem voortdurend parten speelde. Het is een vermeende 'affaire' van Natalja die de directe aanleiding was tot een duel van Poesjkin met de stiefzoon van de Nederlandse gezant Georges d'Anthès. Dit werd hem fataal. Poesjkin stierf ten gevolge van dit duel op 29 januari 1837.

Nog steeds wordt Aleksandr Poesjkin in de Russische wereld en ver daarbuiten vereerd en gelezen.

Inloggen or Registreer