Winkelwagen
multatuli-2.1 multatuli-2.2 multatuli-2.3 multatuli-2.4

Multatuli (2)

Verkoopprijs: € 375,00

Borstbeeld van Multatuli op sokkel
Hoogte (inclusief sokkel): 43 centimeter
Breedte: 21 centimeter
Diepte: 26 centimeter
Sokkel: 7 x 14 x 14 cm
Materiaal borstbeeld: neolith
Materiaal sokkel: marmer
Gewicht: 17 kilo

Multatuli is het pseudoniem van de schrijver Eduard Douwes Dekker. Hij werd geboren op 2 maart 1829 en stierf op 19 februari 1887.

Eduard Douwes Dekker werkte als ambtenaar in Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesië. In dit land zag Dekker onder welke erbarmelijke omstandigheden de plaatselijke bevolking werd uitgebuit. Het waren wantoestanden die onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind plaatsvonden. Zijn bekendste werk is de Max Havelaar, waarin hij - op basis van zijn eigen ervaringen - de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak stelde. In dit boek koos Eduard Douwes Dekker het pseudoniem Multatuli, latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli) en een verwijzing naar een beroemde passage uit de Tristia van Ovidius. Voor velen is de Max Havelaar het belangrijkste literaire werk in de Nederlandse Literatuur.

De buste van Multatuli is in 2010 vervaardigd door John Laurijssen. Een exemplaar in brons is opgenomen in de Nationale Schrijversgalerij van het Letterkundig Museum in Den Haag.

Inloggen or Registreer