Beeld Vondel
Hoogte (inclusief sokkel): 50 centimeter
Breedte: 18 centimeter
Diepte: 15 centimeter
Sokkel: diameter 18 cm, hoogte 8,5 cm)
Materiaal beeld: neolith
Materiaal sokkel: neolith
Gewicht: 6,3 kilo
Joost van den Vondel , geboren te Keulen op 17 november 1587 en gestorven in Amsterdam op 5 februari 1679, is een van de belangrijkste Nederlandse dichters. Zijn productie omvat vele genres waaronder gelegenheidspoëzie, emblematiek, satires, hekeldichten, lofdichten en heldenepiek. Zijn grootste betekenis ligt echter in zijn dramatische werk, waarvan Gijsbrecht van Aemstel (1637) het bekendste is.
Zijn collega’s noemden hem ‘de prins der dichters’ want in hun ogen was hij de beste. Joost van den Vondel werd de beroemdste schrijver uit de Gouden Eeuw. In zijn lange leven heeft hij veel gebeurtenissen uit de Gouden Eeuw becommentarieerd. Hij was afkomstig uit een protestants milieu, maar rond 1640 koos hij voor het katholicisme. Financieel ging het hem als kousenhandelaar goed, tot zijn zaak failliet ging en hij afhankelijk werd van een baantje bij de Amsterdamse Bank van Lening (de lommerd). Daar mocht hij onder werktijd schrijven.
Weinig auteurs waren zo fanatiek als Vondel. Hij schreef veel en liet zijn mening duidelijk horen. Zijn werk zorgde voor opschudding en werd soms zelfs verboden. Maar daar trok hij zich weinig van aan: voor hem moest kunst over normen en waarden gaan.
Joost van den Vondel is door de eeuwen heen een historische figuur gebleven in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Hij werd afgebeeld op postzegels, prijkte op het laatste bankbiljet van vijf gulden en zag veel straten en lanen naar hem vernoemd. In de nodige literaire werken speelt het Amsterdamse Vondelpark als locatie een belangrijke rol. In dit park werd in 1867 een groot beeld van de dichter onthuld (dat beeld werd ontworpen door Louis Royer en uitgevoerd door Johann Theodor Stracké).
De maker van dit beeld is niet bekend; het oorspronkelijke ontwerp stamt uit de negentiende eeuw.